PENUBUHAN

SEJARAH PENUBUHAN

KOLEJ TINGKATAN ENAM TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA


Selaras dengan hasrat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui keputusan mesyuarat Jawatankuasa Perancangan Pendidikan pada November 2013, kementerian telah meluluskan dua fokus utama pendidikan Tingkatan Enam iaitu berkaitan pengoperasian premis dan pakaian.


Maka dengan itu, pada Januari 2015 lahirlah sebuah Sekolah Pusat Tingkatan Enam (PTE) yang ulung di Daerah Sabak Bernam. PTE ini telah memulakan sesi pertamanya pada awal tahun 2015 secara Mod 2. Penubuhannya adalah bagi memenuhi keperluan pelajar - pelajar lepasan SPM dari seluruh daerah Sabak Bernam untuk melanjutkan pelajaran dengan system tingkatan enam yang berimej baharu.


PTE di Daerah Sabak Bernam dimulakan di SMK Tunku Abdul Rahman Putra, Sabak Bernam. Pada Januari tahun 2015, operasi PTE bermula dengan seramai 70 orang pelajar lelaki dan 125 pelajar perempuan dalam tingkatan enam atas. Jumlah keseluruhan pelajar pada ketika itu adalah seramai 195 orang. Pelajar - pelajar digabungkan dari 7 buah sekolah harian biasa di seluruh daerah Sabak Bernam iaitu:

1. SMJK Yoke Kuan
2. SMK Munshi Abdullah
3. SMK Dato’ Mustaffa
4. SMK Ungku Aziz
5. SMK Bagan Terap
6. SMK Tunku Abdul Rahman Putra
7. SMK Seri Bedena


Apabila Mod 1 mula dilaksanakan pada Januari tahun 2016, pelajar tingkatan enam di SMK Sungai Besar telah menyertai kolej ini. Pengoperasian Tingkatan Enam Mod 2 di SMK Tunku Abdul Rahman Putra pada awalnya berkongsi bumbung dengan pelajar - pelajar Arus Perdana Tingkatan 3, 5 dan Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) yang merupakan pelajar asal di sekolah tersebut.


Sekolah ini telah sepenuhnya menjadi Kolej Tingkatan Enam (KTE) apabila murid - murid arus perdana mulai berpindah ke sekolah berhampiran iaitu di SMK Ungku Aziz, Sabak Bernam pada tahun 2016 dan diikuti oleh murid - murid PPKI pada tahun 2017.


Pada awal penubuhan PTE ini, pengetua pertama yang terlibat ialah Tn. Haji Hamin bin Dorani dengan dibantu oleh Pn. Hapijah BINTI. Marwi sebagai Penolong Kanan Tingkatan Enam. Selepas Tn. Haji Hamin bin Dorani bersara wajib pada 6 Mac 2015, jawatan pengetua telah diisi oleh Encik Mohd Jaluli bin Haji Yahaya yang memulakan tugas rasmi mulai 16 April 2015 hingga Disember 2018. Mulai Disember 2018, Pn. Hj.h. Rahmat bin mardi telah menjadi pengetua di kolej ini sehingga kini.


Pada 23 Mei 2016, Sekolah Pusat Tingkatan Enam Tunku Abdul Rahman Putra dengan rasminya bertukar nama kepada Kolej Tingkatan Enam Tunku Abdul Rahman Putra atau singkatannya KiSTARP.


Sejarah kolej terpatri sekali lagi apabila bermula pada tahun 2021, dengan ilham Timbalan Menteri Pendidikan pada ketika itu iaitu YB Cikgu Muslimin bin Yahaya, kolej ini telah menawarkan pakej - pakej untuk aliran agama hasil daripada penggabungan tingkatan enam dari Sekolah Agama Menengah Tun Rahah dan Sekolah Agama Menengah Sultan Salahuddin Abdul Azizi Shah.


Penggabungan ini melibatkan semua pelajar asal dan guru yang mengajar Tingkatan Enam di sekolah tersebut. Pada tahun 2021 juga, kolej ini telah memulakan pengambilan pelajar - pelajar aliran agama bagi semester 1. Ini menjadikan kolej ini menawarkan semua aliran tingkatan enam dan satu - satunya pusat Pendidikan lepasan menengah (Tingkatan Enam) di Daerah Sabak Bernam.